Hem / Kategorier / Övrigt / Tips och idéer
Tips och idéer

Tips och idéer (6)

Olika tips och idéer om vad man kan sy.

Många barn tycker om stora och färgglada kjolar - båda mina barn har gjort detta. För att göra en enkel kjol utan symaskin och med billiga material så kan jag tipsa om denna kjol.
Materialkostnad för denna kjol:
- 5 st bitar av tyll på 3 dm =1,5 m tyll. Panduro har tyll för 39 kr/m
- resår ca 5 kr beroende av hur bred resår ni vill använda. Oftast har man resår hemma i gamla byxor som inte längre används . 

Så här gör du:
1. Klipp tyllbitar i ca 10 cm bredd och med den dubbla längden av önskad kjollängd. Jag delade tyllenens bredd i två stycken, detta motsvarade den dubbla längden av kjolen.
2. Knyt samman ett resårband som är längden av barnets midja.
3. Vik tyllbiten dubbelt så att ni får en ögla. Lägg tyllbiten runt resår rundeln och stick in ändbitarna av tyllstycket i öglan. Dra igenom tyllbiten så att det blidas en knut runt resåren.
4. Varva olika önskade färger tills det att ni fått önskad volym och täckning.
5. Klipp kanterna längst ner på kjolen  i önskad form. Jag gjorde spetsar på mina tyllslut för att få ett mjukare intryck av kjolen.
6. För att "pimpa" kjolen kan man limma på paljetter.
Det går givetvis att knyta fast tyllen med en vanlig knut!
Lycka till!
2012-01-01 10:02

Min tvilling

Publicerad i Tips och idéer Skriven av Kärleksfrö

Konsten att göra en provdocka efter egna mått.

Det har irriterat mig länge att mina mått inte stämmer överens med provdockans. Inte så att jag är större/mindre än dockan utan att avståndet mellan bröst och midja och avståndet från hals till bröst inte stämmer. Jag har absolut ingen konstig kropp utan en fullt normal sådan. Provdockan som jag har går att justera måtten på men inte dessa. Så nu under lovet fick jag äntligen ändan ur och bestämde mig för att göra en provdocka som passade mina mått, där rumpan, midjan och brösten sitter på ”rätt plats”.

Efter lite googlande på nätet fick jag två tänkbara alternativ. Första alternativet var att använda gips för att gjuta formen av kroppen och det andra alternativet var silvertejp. Efter att ha funderat lite för länge fick jag tankar om att jag skulle fastna i gipset och vara tvungen att åka till Akademiska för att ta bort det så valet blev lätt. Silvertejp fick det bli!

En tur ner till Claes Ohlson fick det bli. På listan fanns silvertejp, vaselin, fogskum och eltejp.

 

Om ni blir sugna på att göra en likadan så gör ni så här

1. 1. Sätt på er en tröja med långärm som ni inte vill ha längre. Sätt också på dig ett par strumpbyxor/tights.

2. 2. Sätt plastfolie runt halsen och nacken så att hårstråna inte fastnar i tejpen. Ni kan också använda vaselin (jag gjorde aldrig det, men planen var att använda båda sakerna).

3. 3. Be en person, som du litar på, tejpa konturerna av din kropp. Det finns lite olika sätt att tejpa kroppen på enligt andra sidor på nätet som jag läste men jag valde att bara fylla kroppsytan med tejp. Jag tejpade kroppen ganska hårt eftersom det skulle tejpas ett par lager samt fylla kroppen med skumfog och tidningspapper. Tänk på att tejpa hals och nacke sist – jag upplevde det som ganska jobbigt att ha tejpen där.

4. 4. När ni har tejpat färdigt kroppen är det dags att försöka få av tejplagret. Vi klippte tejplagret från nacken ner till rumpan. Var aktsam för att klippa sönder bh-banden!

5. 5. Då ni kommit ur tejpskalet är det dags att försöka fylla skalet med tidningspapper och skumfog. Jag fyllde med tidningspapper så att skalet fick en form och därefter sprutade jag in skumfogen för att få det stelt. Att arbeta med skumfog var ganska svårt och kladdigt. Jag läste inte tillräckligt noga på flaskan och fick därför lite problem. Tänk på att hålla flaskan upp och ned och använd skyddshandskarna! Tänk också på att ha ett stort område med skyddsplast runt om på golvet. Skumfogen sväller mer än man kan tänka sig! Jag använde två olika typer av skumfog eftersom flaskan tog slut. Den första flaskan kom från Claes Ohlson och den andra från Biltema. Jag tycker att biltemas skumfog var mycket bättre och kostade också ungefär halva priset av Claes Ohlsons. Jag tror dock att en flaska från Biltema hade räckt.

6. 6. Nu får ni bara vänta på att dockan ska torka/härda. Det tar ca 1 dag för skumfoget att härda. Tänk på att provdockan ska ligga på ett underlag där det är ok att skumfog tränger ner. Tänk också på att detta område ska vara dubbelt så stort som du tror att du måste ha. Jag fick springa och hämta två flyttlådor och lägga under då jag såg att det sipprade ur skum på handduken under. Ett badlakan räcker inte!

7. 7. När skumfogen har torkat är det bara att försöka få in en pinne som dockan kan stå på. Jag använde mig av en gammal trasig lampa som jag köpte på Röda Korset. All el var redan borttagen så den var klar att använda. För att fästa pinnen snittade jag upp ett hål som jag sedan fyllde med skumfog och ny silvertejp.

8. 8. När allt hade torkat och pinnen var fast sågade jag fina ytor vid ben, armar och hals. Dessa ytor tejpade jag sedan igen . Nu är provdockan egentligen klar, men jag valde att gå ett steg längre. På Biltema hittade jag svart silvertejp som jag tejpade ett lager av för dekoration. På den svarta tejpen fäste jag sedan eltejp för att se var på kroppen jag gillar att ha byxor/kjolar samt hur djup urringningen kan vara.

9. 9. Dockan är nu klar!

Jag antar att man kunde sätta papier maché utanpå för att få en annan yta som går att måla om man vill men jag valde att ha ytan som den är.

Jag är så nöjd med dockan! Var inte rädda att försöka göra en egen men tänk på att ni måste vara två personer när ni gör den! Om ni är barn rekommenderar jag att ni har en vuxen med er!

Kostnad/inköpslista för att göra en egen provdocka

1. Silvertejp – 1 stor rulle från Claes Ohlson 99 kr

2. Fogskum – Biltema 50 kr

3. Svart silvertejp 3 rullar för 30 kr/rulle.

4. Reklam från brevlådan – Gratis

5. Eltejp – Biltema 10 kr

6. Pinne – 20 kr från Röda Korset.

Tips:

1. 1. Gå på toaletten innan ni börjar tejpa!

2. 2. Köp fogskumsstvätt när ni ändå köper fogskum. Det är helt omöjligt att få bort från händerna!

3. 3. Ta det försiktigt med fogskummet när ni fyller dockan, det sväller mer än man kan tänka sig (biltemas då man håller den upp och ned).

4. 4. http://www.threadsmagazine.com/item/3631/duct-tape-dress-form-2 - exempel på vad jag hittade på internet när jag googlade.

5. 5. Ha kul!

 

På önskelistan - Roliga färger på silvertejp. Googla ”duct tape” så ser ni andra roliga tejper som finns i USA . Tänk vad kul det vore om svenska hobbyaffärer tog in dessa i sitt sortiment. Man kan ju göra så många roliga och kreativa saker med vävtejp.

 

Lycka till!

2011-08-03 09:42

How Joyful

Publicerad i Tips och idéer Skriven av Kärleksfrö
How Joyful är en underbar sida att sitta och titta runt och få idéer ifrån. Jag har länge funderat på att göra en "Ruffle Neck top" och innan sommaren fick jag ett perfekt tyg att göra denna i.

Idag hittade jag massor av söta små blommor som man lätt kan göra. Varför inte dekorera hårspännen eller armband med dessa små söta blommor? Eller varför inte göra en fin blomma till höstjackan?
2011-05-18 20:42

Etsy - inspiration!!

Publicerad i Tips och idéer Skriven av Kärleksfrö
Jag har tidigare berättat om internetsidan Etsy som jag tycker mycket om. På denna sida kan man köpa hantverk, mönster, kläder....tillbehör...ja det mesta kan man hitta här. Jag har köpt sömnadsmönster på denna sida som skickas hem på mailen och sedan får man skriva ut dem på sin egen skrivare. Det är lite pyssel med att tejpa samman mönsterpapprena men det är helt klart värt pengarna!

Under tisdagskvällen spenderade jag en stund på nätet för att kolla runt på olika sidor och hamnade än en gång på denna sida. Jag hittade då detta mönster på ett lekhus. Helt underbart! Synd att man bor i lägenhet där det är trångt annars hade jag nog köpt mönstret. Tänk va roligt barnen kunde ha i detta hus!

Huset kommer från missprettypretty på etsy.com
2011-04-07 19:20

Portmonnä eller korthållare

Publicerad i Tips och idéer Skriven av Kärleksfrö


En jättefin och bra beskrivning på hur man kan sy en superfin portmonnä/mynt/korthållare. Eller ska man lägga sminket i den? Finns nog tusen olika användningsområden för denna lilla söta sak!
2011-04-07 19:01

Tips på bra bloggsidor på nätet

Publicerad i Tips och idéer Skriven av Kärleksfrö

Det finns många kreativa personer i världen som driver bra bloggar med tips och idéer. Ett axplock av dessa är

Tip Junkie är en hemsida där man kan få många tips och idéer inom det mesta. Hemsydda saker, pyssel, måleri,   parties men också relationsråd. Allt!  Det är absolut en sida som är värt att besöka!Senaste inlägg

Prev Next

Vårkänslor

Vårkänslor

För bara några dagar sedan började blommorna krypa upp ur jorden. Det kändes som om det var vår. Eller i alla fall att våren var på gång. I morse vaknade familjen av att sonen ropade glatt " Det är sn...

Läs mer

Julmarknad i Hågaby

Julmarknad i Hågaby

Varmt välkomna till Hågaby Julmarknad lördagen den 7/12 och söndagen den 8/12 mellan 11-17. Jag kommer att ställa ut tillsammans med Jenny Momquist, Teater Twiga. Det ska bli så kul och jag hopp...

Läs mer

Kräftfestivalen 2013

Tack till alla som har besökt mig på Kräftfestivalen i Glommen. Gilla Kärleksfrö på Facebook för att se nya bilder på saker jag sytt och saker som finns till försäljning. Det går givetvis att maila m...

Läs mer

Från butiken

Error: Any articles to show

Besökare

Idag10
Igår86
Denna vecka96
Denna månad1864
Alla160588

Bloggar jag följer

 • solig

  Nämen hej! 23 Oct 2017 | 10:16 pm

  Nämen hej! ...nästan två månader senare. Vet inte hur många blogginlägg som passerat mitt huvud sen sist. Vill så gärna, men kommer inte riktigt dit. Vi kör en kortversion av några av dem:Älskade mammaVill skriva ett hyllningsinlägg till min fantastiska mamma som[…]

  Läs mer...
 • Retroknappen

  En ros är en ros är en ros... 29 Mar 2015 | 8:42 pm

  En ros är en ros är en ros... Det blir inte många inlägg på den här stackars bloggen längre, men jag håller fortfarande på att sy i mina retrotyger. Är det någon som vill följa mig på Instagram (där jag numer lägger ut det jag syr och en[…]

  Läs mer...
 • SaaX - Ögongodis från 60-70 talet

  Bloggen om tyger är flyttad 2 Dec 2014 | 8:02 pm

  Bloggen om tyger är flyttad denna blogg är inte aktiv så mycket. Ni hittar mig i stället på instagram under namn saaxsaax. 

  Läs mer...
 • Re:ally

  Ett slags hej då 3 Jun 2014 | 3:47 pm

  Jag vill tacka för alla fina ord och det stöd jag fick, både via mejl, sms, instagram, facebook och här på bloggen, när jag berättade i vintras om mitt beslut att pausa. Tack!En paus var välbehövligt, men det räcker inte så. Jag[…]

  Läs mer...
 • retrostuff

  Det artar sig! 13 May 2014 | 5:54 pm

  Det artar sig! Tack för alla fina kommentarer i senaste inlägget!Nu har butiken fått en dörr, vita väggar och efter lite dörrmålning i morgon är det dags att börja inreda. Jag har också varit på snabbvisit i Stockholm och Fjäderholmarna, eller som gotlänningarna[…]

  Läs mer...
 • Karinottilia

  Hej då! 28 Dec 2013 | 5:36 pm

  Hej då! Hej!En blogg som inte har uppdaterats sedan augusti... Ja, det är den här bloggen det. Under de ca 6 år som jag har bloggat har jag aldrig haft ett sånt långt uppehåll. Nog har man tagit sig en bloggsemester emellanåt,[…]

  Läs mer...
 • Blomma åker vagn/KokaLal

  Med förhoppning om god fiskelycka 30 Jun 2013 | 9:24 am

  Med förhoppning om god fiskelycka Lillasyster fick sig en ltien fiskpyjamas.  Det kan min storfiskare behöva.  I år har hon inte hunnit få några firrar, men förra året nappade det.  Först på mete och sedan också på kast.  Det senare var lite gulligt; vi stod på[…]

  Läs mer...
 • Nea Nobelles

  REA 19 Jul 2012 | 10:35 pm

  Härliga sommartyger till halva priset!Både årets och förra årets sommarkollektion hittar du nu till 50% rabatt. Handlar du tyg under fre-lör v.29 lägger jag ner något extra i ditt paket.Klicka härSoliga hälsningar,Jenny

  Läs mer...
 • Hillefant - Sytt, stickat, virkat å sånt

  T-shirtklänning 4 Jun 2012 | 11:19 am

  T-shirtklänning Nu har det gått lite mer än sex veckor sedan vår lille gosse kom till världen!! Tiden bara springer förbi...än mer denna gången när man redan har ett barn sedan tidigare, som för övrigt är en riktig liten snackemoster och[…]

  Läs mer...
 • bajsmamman

  Vad är fel? 18 Jan 2012 | 11:03 pm

  Besöket igår hos läkaren resulterade i "vi får anta att det är magsjuka". Vilket jag inte tror på. På natten vaknade lilleman av ett näsblodsanfall (igen, 3:e på en vecka).Ont i munnen (blåsor?)Ont i magenBlöder näsblodLös i magen (mycket bättre[…]

  Läs mer...