Kärleksfrö

Kärleksfrö

E-post: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Min tvilling

2012-01-01 10:02 Publicerad i Tips och idéer

Konsten att göra en provdocka efter egna mått.

Det har irriterat mig länge att mina mått inte stämmer överens med provdockans. Inte så att jag är större/mindre än dockan utan att avståndet mellan bröst och midja och avståndet från hals till bröst inte stämmer. Jag har absolut ingen konstig kropp utan en fullt normal sådan. Provdockan som jag har går att justera måtten på men inte dessa. Så nu under lovet fick jag äntligen ändan ur och bestämde mig för att göra en provdocka som passade mina mått, där rumpan, midjan och brösten sitter på ”rätt plats”.

Efter lite googlande på nätet fick jag två tänkbara alternativ. Första alternativet var att använda gips för att gjuta formen av kroppen och det andra alternativet var silvertejp. Efter att ha funderat lite för länge fick jag tankar om att jag skulle fastna i gipset och vara tvungen att åka till Akademiska för att ta bort det så valet blev lätt. Silvertejp fick det bli!

En tur ner till Claes Ohlson fick det bli. På listan fanns silvertejp, vaselin, fogskum och eltejp.

 

Om ni blir sugna på att göra en likadan så gör ni så här

1. 1. Sätt på er en tröja med långärm som ni inte vill ha längre. Sätt också på dig ett par strumpbyxor/tights.

2. 2. Sätt plastfolie runt halsen och nacken så att hårstråna inte fastnar i tejpen. Ni kan också använda vaselin (jag gjorde aldrig det, men planen var att använda båda sakerna).

3. 3. Be en person, som du litar på, tejpa konturerna av din kropp. Det finns lite olika sätt att tejpa kroppen på enligt andra sidor på nätet som jag läste men jag valde att bara fylla kroppsytan med tejp. Jag tejpade kroppen ganska hårt eftersom det skulle tejpas ett par lager samt fylla kroppen med skumfog och tidningspapper. Tänk på att tejpa hals och nacke sist – jag upplevde det som ganska jobbigt att ha tejpen där.

4. 4. När ni har tejpat färdigt kroppen är det dags att försöka få av tejplagret. Vi klippte tejplagret från nacken ner till rumpan. Var aktsam för att klippa sönder bh-banden!

5. 5. Då ni kommit ur tejpskalet är det dags att försöka fylla skalet med tidningspapper och skumfog. Jag fyllde med tidningspapper så att skalet fick en form och därefter sprutade jag in skumfogen för att få det stelt. Att arbeta med skumfog var ganska svårt och kladdigt. Jag läste inte tillräckligt noga på flaskan och fick därför lite problem. Tänk på att hålla flaskan upp och ned och använd skyddshandskarna! Tänk också på att ha ett stort område med skyddsplast runt om på golvet. Skumfogen sväller mer än man kan tänka sig! Jag använde två olika typer av skumfog eftersom flaskan tog slut. Den första flaskan kom från Claes Ohlson och den andra från Biltema. Jag tycker att biltemas skumfog var mycket bättre och kostade också ungefär halva priset av Claes Ohlsons. Jag tror dock att en flaska från Biltema hade räckt.

6. 6. Nu får ni bara vänta på att dockan ska torka/härda. Det tar ca 1 dag för skumfoget att härda. Tänk på att provdockan ska ligga på ett underlag där det är ok att skumfog tränger ner. Tänk också på att detta område ska vara dubbelt så stort som du tror att du måste ha. Jag fick springa och hämta två flyttlådor och lägga under då jag såg att det sipprade ur skum på handduken under. Ett badlakan räcker inte!

7. 7. När skumfogen har torkat är det bara att försöka få in en pinne som dockan kan stå på. Jag använde mig av en gammal trasig lampa som jag köpte på Röda Korset. All el var redan borttagen så den var klar att använda. För att fästa pinnen snittade jag upp ett hål som jag sedan fyllde med skumfog och ny silvertejp.

8. 8. När allt hade torkat och pinnen var fast sågade jag fina ytor vid ben, armar och hals. Dessa ytor tejpade jag sedan igen . Nu är provdockan egentligen klar, men jag valde att gå ett steg längre. På Biltema hittade jag svart silvertejp som jag tejpade ett lager av för dekoration. På den svarta tejpen fäste jag sedan eltejp för att se var på kroppen jag gillar att ha byxor/kjolar samt hur djup urringningen kan vara.

9. 9. Dockan är nu klar!

Jag antar att man kunde sätta papier maché utanpå för att få en annan yta som går att måla om man vill men jag valde att ha ytan som den är.

Jag är så nöjd med dockan! Var inte rädda att försöka göra en egen men tänk på att ni måste vara två personer när ni gör den! Om ni är barn rekommenderar jag att ni har en vuxen med er!

Kostnad/inköpslista för att göra en egen provdocka

1. Silvertejp – 1 stor rulle från Claes Ohlson 99 kr

2. Fogskum – Biltema 50 kr

3. Svart silvertejp 3 rullar för 30 kr/rulle.

4. Reklam från brevlådan – Gratis

5. Eltejp – Biltema 10 kr

6. Pinne – 20 kr från Röda Korset.

Tips:

1. 1. Gå på toaletten innan ni börjar tejpa!

2. 2. Köp fogskumsstvätt när ni ändå köper fogskum. Det är helt omöjligt att få bort från händerna!

3. 3. Ta det försiktigt med fogskummet när ni fyller dockan, det sväller mer än man kan tänka sig (biltemas då man håller den upp och ned).

4. 4. http://www.threadsmagazine.com/item/3631/duct-tape-dress-form-2 - exempel på vad jag hittade på internet när jag googlade.

5. 5. Ha kul!

 

På önskelistan - Roliga färger på silvertejp. Googla ”duct tape” så ser ni andra roliga tejper som finns i USA . Tänk vad kul det vore om svenska hobbyaffärer tog in dessa i sitt sortiment. Man kan ju göra så många roliga och kreativa saker med vävtejp.

 

Lycka till!

Jullov = Myslov

2011-12-31 09:28 Publicerad i Blandat
Jag får börja med att önska er alla en god fortsättning och ett Gott Nytt år! Hoppas ert år har varit lika bra som mitt. Detta år har det hänt många roliga saker och det har varit ett fartfyllt år. Det har varit utställningar på nya ställen och i nya lokaler vilket gjort att jag träffat många trevliga människor.

Ett av dessa möten var mötet med Mia Lewell. En varm och solig sommardag tog hon massor av fina fotografier på våra barn iklädda mina kläder. Detta möte kommer jag länge komma ihåg och bilderna gör mig glad varje gång jag ser dem. Tack mamma och pappa för att ni bokade ett bord vid Loftahammarsloppisen under påskhelgen så att detta möte inträffade.

Utställningen i Glommen var också minnesvärd. Det var kul att många trotsade vädret och kom ner till Glommen för att besöka Katarina Jönsson Söderberg och mig i våran fiskebod. Regn och storm stoppade inte Kräftfestivalenbesökarna. Jag minns när vi slog upp dörrarna till boden och märkte att en vägg saknades och att två stora rullar med fiskerep stod mitt på golvet....Stressen och tankarna flög över en och vi fick bli uppfinnare. Tack till de snälla männen som arbetade med Kräftfestivalen och som fixade fram spånplattor. Till slut kunde vi öppna dörrarna och allmänheten fick se Katarinas tavlor på en provisorisk vägg. Tack snälla Katarina för att du ger mig möjligheten att visa upp mina kläder även på västkusten!

Många gymnastikdräkter har det också blivit under året och fler kommer det bli under det nya året! Jag håller i skrivande stund på med att göra två stycken dräkter till en gymnast som jag tidigare aldrig har sytt till. Kul!

I år var förstå gången som jag var medverkande under Kulturnatten i Uppsala. Tack snälla Birgitta för att jag fick låna din lokal! Tack också för sällskapet under den kalla och regniga första advent då jag också fick låna din lokal.

Syfestivalen i Stockholm är också ett glatt minne. i år fick jag trevlig sällskap. Hoppas på att vi kan göra en repris i februari då festivalen är tillbaka. Många nya tyger och mönster köptes. Som vanligt håller jag på att testa mönsterna och göra om dem till min egen stil.

Så nu kryper jag ner i min mysdräkt och väntar på att ett nytt år med nya utmaningar börjar. Tack alla snälla som läser och kommenterar på min hemsida!

Julkortstillverkning

2011-12-18 14:40 Publicerad i Bloggat
Idag var dagen då årets julkortstillverkning skulle ske. Julmusiken lät ur högtalarna, glöggteet var kokat, ljusen tända och till och med fanns det lite snö på backen utanför fönstret. Härligt - jag börjar känna att julen närmar sig.

För en ganska lång period sedan köpte jag alla saker som behövdes till korttillverkningen. Det brukar nämligen vara så att korten ska skickas ut till första advent men tiden har inte räckt till för att göra dem. Det har tagit massor av tid att göra i ordning hemma i det nya huset, sätta sig in i ett nytt betygssystem samt göra så att vardagen fungerar. För att krydda på stressen passade barnen på att bli magsjuka i förra veckan....

Årets tema är "Julkulor". Allt material kommer från Panduro Hobby.

Efter att ha tillbringat några timmar i syrummet började julstämningen infinna sig helt och hållet. Glädjen av att skapa var också där. Som vanligt hade jag min lilla medhjälpare som gärna flyttade runt på sakerna. Mannen och sonen satt bredvid i saccosäcken och spelade Mario Cart. Det är så härligt när man kan göra något tillsammans hela familjen.

Sista minuten julklappstips!

2011-12-16 20:06 Publicerad i Blandat
Kan jag passa på att tipsa om julklappar?

Är ni precis som mig ute i sista minuten kan jag tipsa om dessa handsydda kläder!

Linnen 220 kr  (blåa med stjärnor stl 80-86, gul/bruna ca 2-3 år)
Hoodtröja 400 kr (sydd i dubbla lager tyger stl ca 4 år)
Tunika 250 kr (ca stl 86)
Napphållare 50 kr/st

Vänta inte för länge....då hinner jag inte posta så att ni har det innan jul!

Besökare

Idag38
Igår67
Denna vecka518
Denna månad1319
Alla162525

Bloggar jag följer

 • solig

  Nämen hej! 23 Oct 2017 | 10:16 pm

  Nämen hej! ...nästan två månader senare. Vet inte hur många blogginlägg som passerat mitt huvud sen sist. Vill så gärna, men kommer inte riktigt dit. Vi kör en kortversion av några av dem:Älskade mammaVill skriva ett hyllningsinlägg till min fantastiska mamma som[…]

  Läs mer...
 • Retroknappen

  En ros är en ros är en ros... 29 Mar 2015 | 8:42 pm

  En ros är en ros är en ros... Det blir inte många inlägg på den här stackars bloggen längre, men jag håller fortfarande på att sy i mina retrotyger. Är det någon som vill följa mig på Instagram (där jag numer lägger ut det jag syr och en[…]

  Läs mer...
 • SaaX - Ögongodis från 60-70 talet

  Bloggen om tyger är flyttad 2 Dec 2014 | 8:02 pm

  Bloggen om tyger är flyttad denna blogg är inte aktiv så mycket. Ni hittar mig i stället på instagram under namn saaxsaax. 

  Läs mer...
 • Re:ally

  Ett slags hej då 3 Jun 2014 | 3:47 pm

  Jag vill tacka för alla fina ord och det stöd jag fick, både via mejl, sms, instagram, facebook och här på bloggen, när jag berättade i vintras om mitt beslut att pausa. Tack!En paus var välbehövligt, men det räcker inte så. Jag[…]

  Läs mer...
 • retrostuff

  Det artar sig! 13 May 2014 | 5:54 pm

  Det artar sig! Tack för alla fina kommentarer i senaste inlägget!Nu har butiken fått en dörr, vita väggar och efter lite dörrmålning i morgon är det dags att börja inreda. Jag har också varit på snabbvisit i Stockholm och Fjäderholmarna, eller som gotlänningarna[…]

  Läs mer...
 • Karinottilia

  Hej då! 28 Dec 2013 | 5:36 pm

  Hej då! Hej!En blogg som inte har uppdaterats sedan augusti... Ja, det är den här bloggen det. Under de ca 6 år som jag har bloggat har jag aldrig haft ett sånt långt uppehåll. Nog har man tagit sig en bloggsemester emellanåt,[…]

  Läs mer...
 • Blomma åker vagn/KokaLal

  Med förhoppning om god fiskelycka 30 Jun 2013 | 9:24 am

  Med förhoppning om god fiskelycka Lillasyster fick sig en ltien fiskpyjamas.  Det kan min storfiskare behöva.  I år har hon inte hunnit få några firrar, men förra året nappade det.  Först på mete och sedan också på kast.  Det senare var lite gulligt; vi stod på[…]

  Läs mer...
 • Nea Nobelles

  REA 19 Jul 2012 | 10:35 pm

  Härliga sommartyger till halva priset!Både årets och förra årets sommarkollektion hittar du nu till 50% rabatt. Handlar du tyg under fre-lör v.29 lägger jag ner något extra i ditt paket.Klicka härSoliga hälsningar,Jenny

  Läs mer...
 • Hillefant - Sytt, stickat, virkat å sånt

  T-shirtklänning 4 Jun 2012 | 11:19 am

  T-shirtklänning Nu har det gått lite mer än sex veckor sedan vår lille gosse kom till världen!! Tiden bara springer förbi...än mer denna gången när man redan har ett barn sedan tidigare, som för övrigt är en riktig liten snackemoster och[…]

  Läs mer...
 • bajsmamman

  Vad är fel? 18 Jan 2012 | 11:03 pm

  Besöket igår hos läkaren resulterade i "vi får anta att det är magsjuka". Vilket jag inte tror på. På natten vaknade lilleman av ett näsblodsanfall (igen, 3:e på en vecka).Ont i munnen (blåsor?)Ont i magenBlöder näsblodLös i magen (mycket bättre[…]

  Läs mer...